Στο άκουσμα της απόφασης για τερματισμό του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών στα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, ο εκπαιδευτικός κόσμος ένιωσε να παίρνει μία ανάσα ζωής, καθώς οι αγώνες χρόνων ολόκληρων επιτέλους δικαιώνονταν. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που μέχρι σήμερα εργάζονταν υπό το καθεστώς αυτό, που εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο το σημαντικό αυτό επίτευγμα, να μετατραπεί σε πύρρειος νίκη. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Π» εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, αναφέρθηκαν στον κίνδυνο πολλοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται για χρόνια στα προγράμματα των ολοήμερων σχολείων, να απωλέσουν την απασχόλησή τους, επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί μία λύση που θα τους προστατεύσει.
Η περίπτωση των δασκάλων
Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Χαραλάμπους, μέλος του δ.σ. του ΠΑΣΥΠΠΟΣ, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι οι προσλήψεις για το επόμενο σχολικό έτος να γίνουν από καταλόγους διοριστέων – διορισίμων. Ωστόσο, όπως εξήγησε, αυτό δημιουργεί τον εξής κίνδυνο: Υπάρχει μία κατηγορία εργαζομένων που έχει αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος του εργασιακού της βίου σε αυτά τα προγράμματα, ωστόσο δεν βρίσκεται τόσο ψηλά/ ή και καθόλου στους καταλόγους. Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος να απωλέσουν την απασχόλησή τους, καθώς «μπορεί κάποιος που είναι πιο πάνω από εμάς στον κατάλογο και να μην εργάστηκε ποτέ σε ολοήμερα, να πάρει τη θέση κάποιου που ήταν 10 χρόνια στα προγράμματα αλλά είναι πολύ πιο κάτω». Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, ο σύνδεσμος προτείνει όπως εφαρμοστεί ένα υβριδικό μοντέλο πρόσληψης, όπου θα χρησιμοποιείται και το υφιστάμενο μητρώο εκπαιδευτικών που έχουν προϋπηρεσία στα εν λόγω προγράμματα, με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησής τους.
Χειρότερα για νηπιαγωγούς
Πολύ χειρότερα φέρεται να είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους νηπιαγωγούς που εργάζονται στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ+ και Προαιρετικά Ολοήμερα Νηπιαγωγεία του Υπουργείου Παιδείας, με το μέλος του δ.σ. του ΠΑΣΥΠΠΟΣ Μαρίνα Χαραλάμπους να εξηγεί τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί νηπιαγωγοί. Όπως ανέφερε, στα προγράμματα Δράσε απασχολούνται 150 περίπου νηπιαγωγοί με 10 περιόδους την εβδομάδα υπό το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών. Τη νέα όμως σχολική χρονιά, αυτές οι 150 θέσεις εργασίας θα μετατραπούν σε 50 περίπου 29ωρες συμβάσεις. «Υπολογίζουμε ότι θα χαθούν 100 θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, ελάχιστες, ίσως και μονοψήφιος αριθμός από αυτές που εργάζονται τα τελευταία 5-7 χρόνια, θα προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό συμβαίνει διότι οι προσλήψεις θα γίνουν από τους καταλόγους διορισμών μέσω της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κι όχι από τον κατάλογο/μητρώο του προγράμματος Δράσε που ίσχυε μέχρι σήμερα», όπως ανέφερε. Η ίδια εξήγησε επίσης πως οι περισσότεροι που εργάζονται στα ΔΡΑΣΕ, εργάζονται και στα ολοήμερα, προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. Εάν ωστόσο συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση των ολοήμερων, τότε θα χάσουν και εκεί την απασχόλησή τους. Με τα δεδομένα αυτά ενώπιόν τους, οι νηπιαγωγοί απαιτούν όπως η στελέχωση των ΠΟΝ γίνεται πρώτα από τα υφιστάμενα μητρώα κι έπειτα από τους καταλόγους.
«Να μην θυματοποιηθεί κανείς»
«Πρώτιστό μας μέλημα είναι να μην θυματοποιηθεί κανένας εκπαιδευτικός που απασχολείτο σε αυτά τα προγράμματα όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε μιλώντας στον «Π» ο γ.γ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος. Αναφερόμενος στην περίπτωση των προγραμμάτων του ΔΡΑΣΕ+, όπου οι διορισμοί θα γίνουν από τον κατάλογο διοριστέων και δορισίμων, ο κ. Τούλουπος επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που υπάρχει, υπογραμμίζοντας πως βρέθηκε μία ρύθμιση σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας. «Προγράμματα που δεν ανήκουν στο ΔΡΑΣΕ+ θα μεταφερθούν στο απογευματινό σχολείο, έτσι ώστε ο διορισμός των συναδέλφων να γίνει από τους δύο καταλόγους και από τον κατάλογο με τους υφιστάμενους εργαζόμενους», εξήγησε. Όπως επεσήμανε, η προσπάθεια που γίνεται είναι οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να κατοχυρωθούν τόσο για την επόμενη χρονιά, όσο και μετέπειτα.